Congrés 80 Aniversari de la Guerra Civil Espanyola

Activitats paral·leles

ACTIVITATS PROGRAMADES PARAL·LELES AL CONGRÉS SOBRE EL 80 ANIVERSARI DE LA GUERA CIVIL ESPANYOLA

-   CINE FÒRUM:  80 aniversari de la Guerra Civil Espanyola.

-   EXPOSICIÓ:  Desenterrando el pasado. Fotografías a pie de fosa.

-   EXPOSICIÓ Audiovisual:  El Taller- Escola d’Art de la Generalitat de Catalunya i la seva projecció.

 -  CONCERT VISUAL: "Lliçons de tenebres. 36 planys damunt la terra vermella”

 

CINE FÒRUM: 80 aniversari de la Guerra Civil Espanyola.

CANVI D'UBICACIÓ: CAMPUS CATALUNYA URV. Aula 313

Lloc: Antiga Audiència. Plaça Pallol. Tarragona.

Fitxes tècniques de les pel.lícules.

  • Divendres 4 de novembre: 18.30  h.“Que mi nombre no se borre de la História”. (2006) de Jose Maria Almela. 83 minuts. España.
  • Dimarts 8 de novembre: 18.00 h. “La vieja memoria”. (1977) de Jaime Camino. 175 minuts. España.
  • Dimecres 9 de novembre: 18.30 h. “Mourir à Madrid”. (1963) de Frédéric Rossif. 85 minuts. França.
  • Dijous 10 de novembre: 18.30 h. “Las Cajas Españolas”. (2004) de Alberto Porlan. 90 minuts. España.

 

Organitza: Aula de cinema de la URV, Director José Carlos Suárez iMario Ruíz (URV) que presentaran i comentaran les pel·lícules.

Amb la col.laboració del EuropeDirect Tarragona.

EXPOSICIÓ:  "Desenterrando el pasado. Fotografías a pie de fosa."

Col·lecció de fotografies realitzades en diferents fosses d'Espanya.

Lloc: Antiga Audiència. Plaça Pallol. Tarragona.

Del 4 al 26 de novembre.

Comissariat: Rocío Arnal Lorenzo i Julieta Olaso

 

EXPOSICIÓ Audiovisual

El Taller- Escola d’Art de la Generalitat de Catalunya i la seva projecció.

Aquest TALLER fou un projecte del Departament de Cultura, presidit per Ventura Gassol. Va néixer a instàncies del pintor Ignasi Mallol i de l’escultor Joan Rebull, amb l’actiu suport del batlle de la ciutat Pere Llorens i del director de Diari de Tarragona Lluís de Salvador.

L’escola que va començar a funcionar el 7 de gener de 1935 es convertí molt ràpidament en el centre més avançat de l’època a l’Estat Espanyol. Amb unes instal·lacions molt funcionals ubicades al Carrer Gasòmetre, amb un excel·lent cos de professors i amb una concepció pedagògica, en la qual les normes i la disciplina anaven paral·leles a l’autocontrol dels alumnes, l’amor per la institució i el seu prestigi.

El 28 d’octubre de 1939 l’escola fou bombardejada i quan les tropes de Franco varen arribar a la ciutat la varen convertir en una cavallerissa de cavalls i matxos de l’exèrcit.

Malgrat la seva curta durada va deixar la seva empremta en l’art i la cultura de les nostres comarques, tal com ho han demostrat molts dels artistes que es varen iniciar en aquest centre. Ens referim a creadors com: Josep Busquets, Garcia Anguera, Gonzalo Lindin, Enric Pinet i Maria Teresa Ripoll.

Objectiu de l'audiovisual: Mostrar la importància i la significació que aquesta institució va tenir en temps de la República a l’art i la cultura de les comarques de Tarragona i evidenciar la seva projecció.

Directors: Dr. Antonio Salcedo. Dept. Historia e Historia del Arte de la URV i la  Dra. Rosa Ricomá, directora del Museu d’ Art Modern de Tarragona.

Visualizació: 7 de novembre.

Lloc: Aula Magna del Campus Catalunya. 18.30 hores.


CONCERT VISUAL: "Lliçons de tenebres. 36 planys damunt la terra vermella”

Recrear una de les etapes més emergents de la Història de l' Orfeó Català de Mèxic a través d'un concert visual és l'objectiu principal d'aquesta proposta del conjunt vocal "Lettere in Musica", dirigit per la Dra. M. Rosa Tamarit, cantant i professora d' Història de la Música i l' Espectacle a la URV.

Durant els anys 40 del segle XX, l'Orfeó va acollir l'exili republicà a Ciutat de Mèxic i va esdevenir per a moltes persones casa i, a la vegada,  ambaixada social i cultural. La que havia estat la primera formació coral del país (fundada el 1906), es convertia ara, mercès a l'aportació dels nouvinguts a partir de l'any 1939, en una gran massa coral que viuria ben aviat el seu millor moment, reforçada per altres activitats i dinàmiques culturals com ara un esbart dansaire, un grup excursionista, un excel·lent grup teatral, i diverses accions de resistència polítiques  encarades a mantenir les institucions democràtiques per una banda, o promoure, per l'altra, l'activitat artística i facilitar l'ancoratge i l'ascensió social a totes les persones foragitades per la dictadura de Franco. 

El fil conductor del concert s'extraurà de les investigacions que Rosa Tamarit ha fet recentment a Ciutat de Mèxic,  recuperant el repertori a quatre veus mixtes interpretat per la massa coral de l'Orfeó Català de Mèxic entre els anys 1940 i 1945. Una manera diferent d'explicar tantes  històries humanes generades per la Guerra Civil espanyola, aquesta vegada a través de la música i les imatges.

El Concert es farà el dia de la visualització del audiovisual El Taller- Escola d’Art de la Generalitat de Catalunya i la seva projecció,7 de novembre 19.00 hores.

Responsable: Dra. M. Rosa Tamarit