JORNADES URV sobre l'Emergència Climàtica: perspectives científiques, polítiques i socioeconòmiques

Ponents

Thomas Peterson

 

 

Científic investigador dels Estats Units ja jubilat que va crear conjunts de dades climàtiques globals, que després va utilitzar per entendre millor com canvia el clima. A més de participar en les avaluacions climàtiques tant a escala nacional com mundial, amb el Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic, va ser elegit president de la Comissió de Climatologia de l’Organització Meteorològica Mundial.


Manola Brunet

 

 

Reconeguda experta internacional en reconstrucció instrumental del clima i en la seva anàlisi en diferents escales espacials i temporals. Ha analitzat de forma pionera el canvi de la temperatura de l’aire a l’Espanya peninsular a llarg termini, i ha contribuït a avaluar globalment i regionalment com canvien els extrems climàtics en un món més càlid. És catedràtica de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili i presidenta de la Comissió de Climatologia de l’Organització Meteorològica Mundial.


Clare Goodess

 

 

Investigadora i directora sènior de la Unitat de Recerca Climàtica de la Universitat d’East Anglia (Norwich, Regne Unit). És una científica reconeguda internacionalment en el desenvolupament i l’ús de projeccions i escenaris regionals del canvi climàtic. Treballa a la interfície entre els modificadors del clima i els usuaris de la informació climàtica, la qual cosa fa que tingui un paper líder en el desenvolupament de serveis climàtics a tot el món.


Carles Ibàñez

 

 

Investigador del Departament de Marina i Aigües Continentals de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. Doctor en Biologia per la Universitat de Barcelona, té trenta anys d’experiència en investigació en els camps de l’ecologia aquàtica, costanera i de pantans, la gestió sostenible de recursos aquàtics i la gestió mediambiental, amb més de vuitanta articles publicats en revistes internacionals. És membre del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya.


Enric Aguilar

 

 

Expert en qualitat i homogeneïtat de dades climàtiques i anàlisi d’indicadors de canvi climàtic. Ha impartit formació i ha publicat sobre aquest temes i ha estudiat dades europees, africanes, americanes i asiàtiques. Treballa en l’àmbit dels serveis climàtics com a investigador principal del projecte INDECIS. Ha estat responsable de l’equip que ha definit les competències professionals per a la provisió de serveis climàtics. És professor i director del Departament de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili.


Sonia Quiroga

 

 

She is a Professor of Economics at the University of Alcala in Spain. Her research focuses on the quantitative relations of climate, water, weather and the economy and particularly SEB of hydro-meteorological information and climate services. She has contributed to a range of international funded R&D projects (EU, WMO, World Bank, UNFCCC, UNECE FAO, etc) and has disseminated her findings in a number of recognized research journals.


Juan Antonio Duro

 

 

Catedràtic d’Economia, director del Departament d’Economia i responsable de la Càtedra d’Economia Local i Regional de la Universitat Rovira i Virgili. En el camp de la recerca ha publicat més de seixanta articles científics, la majoria d’àmbit internacional, i s’ha especialitzat en l’economia del turisme i del medi ambient. En aquest darrer camp ha treballat en mètrica i modelització de la sostenibilitat a escala internacional i, darrerament, en elements de política mediambiental.


Simone Abram

 

 

Investigadora del Departament d’Antropologia a la Universitat de Durham (Regne Unit), centre on dirigeix el màster en Energia i Societat i codirigeix l’Institut d’Energia de Durham. Fins al 2021 investigarà al Centre Nacional per a la Integració de Sistemes Energètics. La seva recerca se centra en tres àrees: energia, antropologies de planificació, i governança i turisme. Actualment treballa en un projecte de recerca centrat en la literatura de viatges i el turisme a l’Àrtic.


Joan Batalla

 

 

Director general de la Fundación para la Sostenibilidad Energética y Ambiental, activitat que compagina amb la recerca a la Càtedra de Sostenibilitat Energètica i la docència a la Universitat de Barcelona. Amb vint anys d’experiència en l’àmbit de l’economia, la indústria i l’energia, va desenvolupar la seva carrera professional a la Comissió Nacional d’Energia de l’Estat espanyol. Llicenciat en Economia per la UB, és doctor en Economia i premi extraordinari de doctorat per la URV.


Manel Torrent

 

 

Enginyer industrial per l’Escola Tècnica Superior d'Enginyers Industrials de Barcelona i MBA Executive Internacional especialitzat en empreses del sector energètic per l’Escola d’Organització Industrial. És director de l’Institut Català d’Energia de la Generalitat de Catalunya, on coordina tasques de promoció i desenvolupament de projectes relatius a la generació eficient, instal·lacions renovables, biomassa i eficiència energètica en tots els àmbits. Compatibilitza la seva activitat professional amb la docència.


Pim de Boer

 

 

Patobiòleg. Va ser investigador sènior (Universitat de París XII i Centre Mèdic de la Universitat de Leiden), professor adjunt de Pneumologia (Centre Mèdic Universitari Erasmus, Rotterdam) i cap de recerca i subvencions a la Dutch Asthma Foundation, on va liderar el grup de treball sobre ètica i compromís del pacient en projectes de la Iniciativa de Medicaments Innovadors. Des del 2019 ha estat assessor d’enllaç de la Unió Europea a Brussel·les per al Centre Mèdic de la Universitat d’Amsterdam i la Universitat Lliure d’Amsterdam.


Marta G. Rivera-Ferré

 

 

Directora de la Càtedra d’Agroecologia i Sistemes Alimentaris de la Universitat de Vic. Doctora en Veterinària i Sociologia, té un perfil multidisciplinari en les anàlisis dels sistemes agroalimentaris, particularment en les interaccions entre agricultura, alimentació, societat i medi ambient, amb èmfasi en l’adaptació al canvi climàtic i la seguretat i sobirania alimentàries. Ha participat com a autora líder en dos panels de l’ONU.