Congrés 80 Aniversari de la Guerra Civil Espanyola

Comité organitzador

Josep Sánchez Cervelló

Catedràtic d’història contemporània. Director del CECOS-URV. Les línies de recerca en les que treballa són: segles XIX i XX d’Espanya, Portugal, Àfrica, descolonització i conflictes havent publicat nombrososllibres i articles sobre aquestes qüestions.


Alberto Reig Tapia

Doctor en Ciències Polítiques i llicenciat en Sociologia i Ciències de la Informació per la UCM, màster i Doctor en Estudis Ibèrics i Iberoamericans per la Universitat de Pau (França), catedràtic i Cap d'Àrea de Ciència Política i cofundador de CECOS de la URV. Ha estat Visiting Researcher en el Center for European Studies de la Universitat d'Harvard, on també va impartir classes de Cultura Política i Civilització Hispàniques en la Faculty of Arts and Sciences. Especialista en l'Espanya contemporània ha publicat nombrosos estudis i dictat conferències en centres espanyols i estrangers.


Antoni Pigrau Solé

Catedràtic de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals de la URV. Director del Centre d'Estudis de Dret Ambiental de Tarragona-Alcalde Pere Lloret (CEDAT). Director de la Revista Catalana de Dret Ambiental coeditada per la Universitat Rovira i Virgili i el Departament del Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. Membre del European Environmental Law Forum Advisory Board. Vicepresident de l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP). Autor de nombroses publicacions científiques relatives als drets del medi ambient, els drets humans, el dret internacional humanitari, el dret internacional penal i el manteniment de la pau.


Sebastian Agudo

És des de 2006 membre de l'associació internacional Terre de Fraternité – Terra de Germanor, organització dedicada a mantenir la memòria de les Brigades Internacionals i de la Resistència. Ha organitzat múltiples activitats i congressos i dictat conferències sobre la guerra civil i l'activitat de les Brigades Internacionals en particular. Va organitzaar al 2008 el Congrés Internacional LA BATALLA DE L'EBRE en el seu 70 i ANIVERSARI, i al 2011 el Congrés Internacional El Antifascismo Combatent, des de les Brigades Internacionals a la “Resistència”.


Jordi Piqué Padró

Doctor en Història Contemporània (URV), Mestratge d’Arxivística de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de Gestió d’Institucions Culturals (ESADE). President del Cercle d’Estudis Històrics i Socials Guillem Oliver. Entre les seves publicacions, destaca La crisi de la rereguarda. Revolució i guerra civil a Tarragona (1936-1939). Actualment és el cap del Servei d’Arxiu i Documentació Municipal de l’Ajuntament de Tarragona.


Ángel Belzunegui

Professor titular de Sociologia de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Doctor en Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Director de la Càtedra d'Inclusió Social de la URV. Coordinador del grup de recerca SBRlab. Va coordinar un projecte nacional sobre la pobresa i el gènere que va involucrar a 6 universitats diferents. Era codirector del projecte europeu ICUD, va col·laborar en Expedicions amb sociòlegs d'Espanya, França i Polònia. Actualment és el coordinador científic del projecte Encycopèdie donis migrants, coordinant un equip d'investigadors de França, Gibraltar, Portugal i Espanya. Línies d'investigació: estructura, el canvi social i la sociologia de les organitzacions.


Santiago J. Castell

Llicenciat en Dret per UB, Llicenciat en Ciències Polítiques per UNED, Dr. en Dret Internacional per UB, Master en Seguretat Paz i Defensa pel Institut Universitari General Gutiérrez Mellado, antic Degà de la Facultat de cc. Jurídiques de la URV, i antic Vicerector de Relacions Externes i internacionals de la URV. Actualment és professor Titular de Dret Internacional Públic i Relacions internacionals de l'U.R.V. Expert en Drets Humans, protecció internacional de les minories, laicitat i pluralisme religiós i acció exterior d'ens sub-estatals.


Manuel Fuentes

Professor Lector de Literatura Hispanoamericana. Ha dictat seminaris i participat en diversos congressos internacionals (Argentina, Itàlia, Cuba), així com en diferents universitats espanyoles. Com coeditor, al costat de Francisco Tovar, ha editat els volums L'aurora i el ponent (Borges, 1899-1999) (2000), L'exili literari republicà (2006), A través de l'avantguarda hispanoamericana (2008). Com a editor i coordinador, el volum hispà-cubà, Insular cor (Virgili Piñera, 1912-2012) (2013). El llibre El mirall d'obsidiana (Estudis de literatura hispanoamericana i espanyola) (2006) recull part de la seva producció. Ha publicat nombrosos articles en revistes especialitzades nacionals i internacionals sobre literatura hispanoamericana.


Bernat López

És llicenciat en Ciències de la Informació (Periodisme) i doctor en Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment és professor titular del Departament d'Estudis de Comunicació de la Universitat Rovira i Virgili, a on imparteix docència sobre història i estructura de la comunicació. Té nombroses publicacions acadèmiques sobre economia política de la comunicació, i sobre esport, cultura i societat. Ha contribuït a múltiples congressos i seminaris sobre aquestes qüestions.


Oliver Klein

Professor de Ciència Política en la URV, itinerari de Relacions Internacionals, expert en Cooperació al Desenvolupament, Migracions, Món Àrab i Amèrica Llatina. Llicenciat en Ciències Polítiques per la UAB, Màster Oficial en Dret Ambiental per la URV, a punt de presentar la seva Tesi Doctoral. Va realitzar el Curs de Preparació per a l'Ingrés a la Carrera Diplomàtica (CEI), alhora que compta amb els títols d'Especialista Universitari en Dret Comunitari Europeu (Europa-Institut de la Universitat del Sarre, Alemanya), Cultura de Paz (Càtedra Unesco de Drets Humans de la UAB) i Estudis Cubans (Universitat de l'Havana, Cuba).


Jaume Camps

Jaume Camps Girona (Alcover, 1989) Llicenciat en Història per la URV, màster en Ciències Socials pel Desenvolupament. Cultures i Desenvolupament a l'Àfrica, i Doctorand de la URV en processos de descolonització i problemes en la construcció de nous estats, concretament sobre el nacionalisme marroquí durant el període colonial.

A més ha publicat diversos estudis sobre història local, i ha participat en congressos i seminaris sobre història contemporània d'Espanya i el Marroc.


Rocío Arnal

Té estudis de Ciències de l'Educació a la Universitat de Barcelona, participa en l'organització de nombroses activitats acadèmiques de la URV sota la direcció de CECOS. Membre de la Taula Directiva de l'Ateneu Español de Mèxic. ExDirectora del Centre Cultural Lázaro Cárdenas del Col·legi Madrid, fundat per exiliats republicans espanyols a Mèxic. Especialista en la qüestió de les dones de l'exili republicà espanyol a Mèxic.


Virginia Miravé

Llicenciada en Dret (U.Zaragoza). Master en Unió Europea (Université Libre de Bruxelles), Master en Relacions amb la UE (U.Zaragoza) i DEA en Estudis Culturals Mediterranis (URV) .Va treballar a Brussel·les en la Federació de Cambres de comerç Espanyoles a Europa com a Delegada d'Assumptes europeus. Des de 2000 és tècnic de suport a la recerca i movilizadora de recursos en diferents grups de recerca de la URV. Técnica de recerca del CECOS.