Congrés 80 Aniversari de la Guerra Civil Espanyola

Panells

1. HISTÒRIA. Xavier Moreno.

L'estudi de la Guerra Civil espanyola ha estat una constant en la historiografia mundial. Mentre xoquin dues formes d'entendre la vida, definitòries de la nostra conflictiva Història Contemporània, és i seguirà sent focus d'atenció per a un gran nombre de professionals i afeccionats a l'estudi històric.

1. 1 La Guerra Civil en el context espanyol.

1. 2. La Guerra Civil en el context internacional: el Pacte de la No Intervenció …

1. 3. Aproximació a la Bibliografia i a la Recerca sobre la Guerra Civil.

 

2. SOCIOLOGIA. Angel Belzunegui.

En aquest panell s'abordarà de forma genèrica l'anàlisi de la situació social espanyola en el període anterior a la Guerra Civil i durant la mateixa. Es tractaria d'analitzar els antecedents de la GC en clau sociohistórica, combinant l'anàlisi sociològic i històric. La perspectiva sociològica, des d'un enfocament sociohistórico, pot aportar claus d'interpretació i donar llum sobre els canvis socials que es van produir a Espanya en les primeres dècades del segle XX.

2.1. El conflicte cabdal / treball i les reivindicacions obreres en l'Espanya de principis del segle XX.

2.2. La consciència col·lectiva religiosa i l'anticlericalisme, com a base de la creació d'identitats contraposades.

2.3. Vida quotidiana i canvis socials. El paper de les dones i l'expansió de les llibertats individuals i col·lectives.

2.4. L'educació a Espanya a la base de la transformació social.

 

3. DRET. Santiago Castellà.

Aquest panell acull les comunicacions i ponències referides als aspectes jurídics, principalment, internacionals de la contesa civil. L'aplicació de l'incipient dret humanitari bèl·lic (Ius in Bell) que connecta amb les possibilitats de tipificar i incriminar penalment als responsables de crims. D'altra banda acull l'anàlisi de les relacions diplomàtiques desenvolupades pels dos governs en guerra, el paper de l'organisme internacional encarregat de vetllar per la pau i la seguretat, i l'anàlisi jurídic de la intervenció estrangera en el conflicte civil.

3.1. Aplicació de les normes de Dret Internacional Humanitari en el conflicte armat intern.

3.2. La falsa neutralitat de la Societat de Nacions.

3.3. L'estatut del refugiat internacional de l'exili espanyol.

3.4. La intervenció armada estrangera en el conflicte civil.

3.5. La diplomàcia de Guerra.

3.6. Responsabilitat penal internacional per crims de guerra.

 

4. MITJANS DE COMUNICACIO I PROPAGANDA. Bernat López.

La Guerra Civil espanyola ha estat considerada pels principals experts com la primera en la qual van entrar en joc, a fons, els moderns mitjans i sistemes de comunicació de masses, anticipant-se a la Segona Guerra Mundial. Excepte la televisió, que amb prou feines iniciava la seva marxa amb el primer servei regular de programació a càrrec de la BBC de Londres, a l'altura de 1936 la resta de modalitats i tecnologies ja estaven plenament operatives, i els dos bàndols contendents es van llançar a fons a explotar les seves potencialitats en benefici de les respectives causes: llibres, diaris, cartellisme, pamflets i pamflets voladors, espectacles en viu, ràdio, megafonia, cinema, fotografia, pintura, escultura, música... En aquest panell tindran cabuda aquelles presentacions que abordin l'estudi de la comunicació i la propaganda durant la guerra, terreny ben conreat per la historiografia més tradicional, així com per estudiosos/es provinents de la història de l'art, la filologia, les ciències de la comunicació i altres disciplines de les ciències socials i les humanitats.

4.1. Premsa periòdica.

4.2. Llibres i propaganda impresa.

4.3. Radiodifusió.

4.4. Altres formes de propaganda oral.

4.5. Repercussió en els mass media internacionals.

 

5. CIÈNCIA POLITICA. Oliver Klein.

Des del punt de vista de la Ciència Política, la Guerra Civil Espanyola va representar un avançament als grans conflictes que van marcar la primera meitat del segle XX, amb els grans claveteges de dues grans ideologies totalitàries enfrontades com van ser el comunisme i el feixisme, l'enfrontament de classes socials, la participació armada de les grans potències del moment, els efectes sobre els territoris colonitzats, la crisi per tant del sistema democràtic i republicà, la participació dels nacionalismes perifèrics existents en la península, el vincle de l'Església amb el règim personalista que acabaria instal·lant el General Franco …; per això convidem a investigar, ampliar coneixements i veure la llum sobre un conglomerat complex i complicat d'explicar, que només des del contingut de cadascuna de les seves parts pot facilitar una aproximació correcta al mateix.

5.1. Internacionalització i conseqüències de la Guerra Civil (Brigades Internacionals, Legió Còndor alemanya, participació italiana, els moros de Franco, l'exili republicà...)

5.2. Les grans batalles de la Guerra Civil: la Lluita per Madrid, la Batalla de l'Ebre,…

5.3. Grans actors espanyols i estrangers de la Guerra Civil: Azaña, Largo Caballero, Negrín, José Antonio, Franco, Oliveira Salazar, León Blum, *Mussolini, Hitler, Chamberlain, Roosevelt, Lázaro Cárdenas...

5.4. Els nacionalismes a Espanya i la Guerra Civil: Catalunya, País Basc i Galícia.

 

6. LITERATURA i ART. Jose Carlos Suarez /Manuel Fuentes/Antonio Salcedo

La Guerra Civil va suposar una ruptura en l'evolució de les pràctiques artístiques a Espanya i en la seva relació amb el context internacional de l'avantguarda. La creació es va posar al servei de la defensa de la República i davant la urgència del moment es va practicar un art de propaganda per a conscienciar a la població i al món del que estava passant. Pintura, escultura, música, fotografia, cinema i cartell, van complir un paper determinant que serviria de model i referència mentre que el nostre conflicte seria l'avantsala de la Segona Guerra Mundial. El bàndol sotllevat per la seva banda, conscient del poder de la propaganda, contribuiria a consolidar una estètica del franquisme.

6.1. Fotoperiodisme.

6.2. Cinema i documental.

6.3. Cartellisme i gràfica.

6.4. Música popular.

6.5. Protecció i defensa del patrimoni històric i artístic.

 

7. ECONOMIA. Lluis Carreras.

En aquest panell s'analitzarà la situació de l'economia espanyola al final de la IIª República, l'evolució d'aquesta durant la guerra civil i es tractarà de valorar les conseqüències econòmiques del conflicte.

7.1. La importància dels problemes econòmics en el desencadenament del conflicte.

7.2. L'economia espanyola durant la guerra: el bàndol republicà i el bàndol nacional.

7.3. Conseqüències econòmiques del conflicte: valoració de l'impacte econòmic de la contesa.

7.4. Recuperació de l'hegemonia econòmica i social per part de l'oligarquia terratinent, industrial i financera i de l'Església catòlica i pèrdua dels drets polítics i sindicals dels treballadors i retallada dels seus drets econòmics i laborals.

 

8. ANTROPOLOGIA. Jordi Roca.

El panell pretén donar a conèixer la vivència de la guerra civil per part dels seus protagonistes, amb una èmfasi especial en la reconstrucció de la vida quotidiana durant el període i les seves conseqüències, així com reflexionar sobre la construcció de la memòria i la gestió del record per part d'els qui la van viure i la van explicar i d'els qui la van escoltar de boca dels seus protagonistes.

8.1. La vida quotidiana en la guerra civil.

8.2. Urbà-rural: estratègies específiques de gestió del conflicte bèl·lic.

8.3. Homes i dones: vivències diferents, memòries diverses.

8.4. Reviure el passat, recordar des del present: memòries de la guerra civil.

8.5. Les petjades de la guerra: pau tibant i conflicte en la vida quotidiana de postguerra.